Od 1 września 2018 roku nasze szkoły weszły w skład nowej placówki – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie. Adres nowej strony internetowej: https://www.ckziumragowo.pl/.

Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

Dni Kultury i Turystyki - Agroturystyka w regionie.

W dniu 22. 10. 2005 r. w Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie odbyły się obchody Dni kultury i turystyki - Agroturystyka w regionie. Nauczyciele przedmiotów gastronomicznychi uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie przygotowali potrawy:

  1. sałatka śledziowa;
  2. sałatka z buraczków;
  3. pierogi z ciasta drożdżowedo z kaszą gryczaną;
  4. smalec z jabłkiem;
  5. smalec z kiełbasą;
  6. smalec z boczkiem i cebulą;
  7. karkówka pieczona;
  8. babka "zebra";
  9. piernik wylewany;
  10. wafle domowe;
  11. kawa zbożowa z cukrem;
  12. karmuszka;

Ponadto uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie, którzy odbywają praktyczną naukę zawodu - piekarz - u Pana Szabelskiego, właściciela piekarni w Pieckach, upiekli tort z logo szkoły, ciasto drożdżowe i chleb z różnymi dodatkami.

W dniu 21. 10. 2005 r. (piątek. od godziny 8.00 w przygotowywaniu potraw wzięła udział klasa 3TUG b gr.I - Ambroziak A., Bałdyga P., Bałdyga W., Banaś A., Boruch M., Burek M., Darmofał K., Dąbrowski Ł., Dobrosielski P., Koronkiewicz Z., Korotko D., Kossakiewicz M.

Uczniowie zostali podzieleni na grupy technologiczne. Każda grupa miała do wykonania określoną potrawę. Do dyspozycji otrzymali receptury, potrzebny surowiec oraz przepis wykonania potrawy. Każda grupa uczniów wykonywała swoje potrawy zgodnie z przepisami, uwzględniając odpowiednie doprawienie do smaku. Każdy uczestnik przestrzegał przepisów bhp, higieny pracy, ładu i porządku na stanowisku. Nad bezpieczeństwem uczniów oraz dokładnym wykonaniem określonych potraw czuwali nauczyciele technolodzy - Pani Bączek C., Pieszko A., Witkowska M., Kiełczewska G. Dodatkowym stresem dla uczni była obecność na zajęciach Pań dyrektorek - Dudek M., i Sobieraj M. Po wykonaniu potraw dokonano degustacji. Następnie poszczególne potrawy udekorowano i przełożono do naczyń, w których będą podawane, zabezpieczono folią i umieszczono w chłodnym miejscu do następnego dnia (22, 10, 2005 r,).

22. 10. 2005 r. - o godzinie 7,30 rano przygotowano następne potrawy i napoje, których nie można było wykonać ze względów technologicznych poprzedniego dnia. Doprawiono potrawy, które tego jeszcze wymagały; podgrzano karmuszkę i włożono do termosu; ugotowano kawę zbożową; potrawy ułożono na właściwe talerze i udekorowano. Wszystkie potrawy, naczynia oraz dekoracje zabezpieczono i przewieziono do Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie. W przewożeniu wszystkich potraw oraz niezbędnych rzeczy oraz młodzieży szkolnej i nauczycieli pomagali Pani: Bałdyga T., Orzoł T., Witkowska M. W Centrum Kultury i Turystyki udekorowaliśmy stoły i ustawiliśmy potrawy. Do każdej potrawy wykonaliśmy etykietki i przepis wykonania potrawy. Dyrekcja, nauczyciele i uczniowie otrzymali wizytówki.

W dekoracji stołów oraz ustawiania poszczególnych potraw bardzo pomocna okazała się Pani Teresa Bałdyga, nasza szkolna Pani pedagog. Pani Bałdyga czuwała nad młodzieżą przebywającą w CKiT, gdy pozostałe panie nauczycielki pilnowały jeszcze spraw związanych z doprawieniem potraw, właściwą dekoracją, potrzebnym sprzętem oraz przewozem.

W Centrum kultury i Turystyki były władze naszej szkoły: Pan Dyrektor Paweł Długoborski oraz Panie Wicedyrektorki Dudek Małgorzata i Sobieraj Maria; Starostwo Powiatowe; Urząd Miasta; uczestnicy agroturystyki i mieszkańcy Mrągowa.

Nauczyciele odpowiedzialni za przygotowanie imprezy:

  1. Bączek celina;
  2. Pieszko Agata;
  3. Witkowska Marta;
  4. Kiełczewska Grażyna.

W przeworzeniu potraw, elementów dekoracyjnych pomagały:

  1. Bałdyga Teresa;
  2. Orzoł Teresa;
  3. Witkowska Marta.

Wykonanie zdjęć pamiątkowych - uczeń klasy 3TUG b - Łukasz Dąbrowski.