Od 1 września 2018 roku nasze szkoły weszły w skład nowej placówki – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie. Adres nowej strony internetowej: https://www.ckziumragowo.pl/.

Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

» » VII Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Potrawy mączne”

VII Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Potrawy mączne”

27 listopada 2012r. Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie zorganizował VII Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Potrawy mączne”.

Konkurs zorganizowany w ramach Projektu „Dziś w szkole, jutro w firmie”, jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

W Konkursie biorą udział szkoły:

1. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku

Opiekun: Pani Urszula Siergiej - Todryk

Uczniowie:

  • Adam Archacki
  • Robert Biercewicz
  • Przemysław Rakowski

2. Zespół Szkół Zawodowych w Piszu

Opiekun: Pani Mirosława Anzulewicz i Pani Danuta Iłeczko

Uczniowie: Monika Ladzińska

3. Zespół Szkół Nr 2 w Mrągowie

Opiekunowie: Pani Halina Tworkowska, Pani Marta Perfikowska i Pan Grzegorz Ciosek Uczniowie:

  • Angelika Grabowska
  • Konrad Moroń
  • Krystian Kowalczyk

4. Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

Opiekun: Pani Grażyna Kiełczewska i Pani Marta Witkowska

Uczniowie:

  • Karolina Gawlik
  • Angelika Stefaniak
  • Jolanta Piwowarczyk

Sponsorzy nagród:

  1. Pan Bogdan Kurta Starosta Powiatu Mrągowskiego
  2. Rada Rodziców przy Zespole Szkół Zawodowych w Mrągowie
  3. Pan Piotr Różański Dyrektor Naczelny Hotelu Mercure MRONGOVIA RESORT & SPA
  4. Pan Błażej Puławski – Restauracja „We Młynie” w Warpunach
  5. Pan Grzegorz Grabowski – Cukiernia „Magda” w Pieckach
  6. NU MEDIA Elżbieta Jażdżewska

JURY:

  1. Pani Marzena Olejniczak – szef kuchni Restauracja „We Młynie” w Warpunach
  2. Pan Zdzisław Luma – szef kuchni Hotel im Park w Jędrychowie.

Gościem honorowym był Pan Bogdan Kurta Starosta Powiatu Mrągowskiego.

Uczniowie przygotowywali losowo wybrane potrawy:

  1. Kluski śląskie z polewką
  2. Bliny z mąki gryczanej
  3. Pierogi ravioli ze szpinakiem
  4. Pierogi z twarogiem
  5. Kopytka z sosem pieczarkowym
  6. Krokiety z kapustą i grzybami
  7. Szarlotka
  8. Knedle ze śliwkami
  9. Pierogi z mięsem
  10. Naleśniki z twarogiem
  11. Łazanki z kapustą na żeberkach
  12. Naleśniki z mięsem.

Uczestnicy wykonywali potrawy według własnych receptur oraz własnego uznania. Na wykonanie potraw mieli 3 godziny. Komisja oceniała nie tylko smak i sposób wykonania ale też przepisy bhp, czystość i ład na stanowisku pracy, poszczególne etapy obróbki wstępnej i cieplnej. Po długich obradach jury wyłoniono zwycięzców:

I miejsce - Konrad Moroń za wykonanie potrawy „Kluski śląskie z polewką” z Zespołu Szkół Nr 2 w Mrągowie

II miejsce – Jolanta Piwowarczyk za wykonanie potrawy „Naleśniki z mięsem” z Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie

III miejsce – Monika Ladzińska za wykonanie potrawy „Pierogi z mięsem” z Zespołu Szkół Zawodowych w Piszu

Nagrodę publiczności tzw. „nagrodę pocieszenia” ufundowaną przez Starostwo Powiatowe w Mrągowie otrzymała Angelika Grabowska za wykonanie potrawy „Pierogi ravioli ze szpinakiem” z Zespołu Szkół Nr 2 w Mrągowie.

Konkurs obsługiwali uczniowie klasy 3 TUG Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie:

Dawid Białowąs – fotograf

Angelika Bubienko, Joanna Federowicz, Monika Gałecka, Ewa Kowalczyk, Joanna Litera, Laura Połączak, Marta Rucis, Julita Rydel, Samanta Szuchalska, Sandra Szuchalska, Piotr Uścinowicz, Aleksandra Wyrostek, Sylwia Zymerman – obsługa sali oraz pomoc w pracowni gastronomicznej

Paulina Bagdziun, Kamil Bałdyga, Krzysztof Fegor, Michał Grabowski, Martin Kiszko, Lis Rafał, Kamil Majewski, Jakub Święconek, Katarzyna Parzych, Paulina Stahl – sprzątanie

Organizator – Grażyna Kiełczewska