Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

,,Ziemniak, na co dzień i od święta,

Konkurs szkół zawodowych

Przygotowanie potraw

Dnia 30 listopada 2005r. w Zespole Szkół Zawodowych odbył się międzyszkolny konkurs ,,Ziemniak, na co dzień i od święta,,. Wzięło w nim udział jedenaście 2-osobowych zespołów (7 z Zespołu Szkół Zawodowych, 2 z Zespołu Szkół nr 2 i 2 z Zespołu Szkół Rołniczych). Uczestnicy konkursu przy- gotowali potrawy: babkę ziemniaczaną jako potrawę obowiązkową i potrawę dodatkową na bazie ziemniaków. Na wykonanie potraw zawodnicy mieli 3 i pół godziny. Najlepsze potrawy były wybrane głosami degustującej je publiczności.

Każdy miał możliwość oddać głos na wybraną , jego zdaniem najsmaczniejszą potrawę. Wśród zaproszonych gości a tym samym jurorów, którzy zaszczycili nas swoją obecnością byli: wicestarosta Pan Edward Harasimowicz, kierownik Wydziału Oświaty i Kultury Fizycznej w Starostwie Pan Andrzej Zając , dyr. Zespołu Szkół nr 2 Pani Urszula Kuchcińska, starszy wizytator KO Pan Janusz Samarow, przedstawiciel cechu Pan Krzysztof Trzciński, oraz dyrekcja i nauczyciele naszej szkoły.
Zwycięzcy ziemniaczanego konkursu otrzymali nagrody książkowe a wszyscy uczestnicy dyplomy, ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Mrągowie.
Mistrzowie ziemniaka:

  • I miejsce zajął Zespół Szkół Zawodowych: Daniel Golan i Dorota Pacenko,za ziemniaczaną babkę imbirową i pierogi babuni.
  • II miejsce zdobył Zespół Szkół Rolniczych: Magdalena Rochniak i Aneta Wożniak ,za babkę ziemniaczaną i pasztet ziemniaczany.
  • III miejsce zdobył Zespół Szkół nr 2: Emilia Szwarc i Agnieszka Naworska, za babkę ziemniaczaną i ziemniaki faszerowane śledziem i papryką.
Uczniów do konkursu przygotowały: Agata Pieszko i Celina Bączek(ZSZ), Magdalena Wróblewska (ZSR) i Antonina Kozak (ZS nr 2)

Przepisy na potrawy, które zajęły I miejsce :
Babka ziemniaczana imbirowa:

  1. 8 ugotowanych w mundurkach, średniej wielkości ziemniaków,
  2. duża łyżka masła,
  3. 2 duże łyżki utartego pikantnego żółtego sera,
  4. 2 łyżki śmietany,
  5. 2 jaja ,
  6. sól, biały pieprz, imbir, tłuszcz do wysmarowania formy.
Rozdrobnione w malakserze ziemniaki ucieramy z żółtkami na jednolitą masę, dodajemy śmietanę, masło, utarty ser i przyprawy. Do masy dodajemy pianę ubitą z białek, całość delikatnie łączymy, przekładamy do foremek babkowych, wyrównujemy powierzchnię i zapiekamy przez 25-30 minut. Najlepiej smakuje z pieczenią i sosem.

Pierogi babuni:

  • 1 litr ugotowanych zmielonych ziemniaków,
  • 2 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,szczypta gałki muszkatałowej, mąka krupczatka do panierowania, olej do zmażenia.

Farsz : pieczarki przesmażone z cebulą. Ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczyptę gałki ucieramy w malakserze. Ciasto powinno być jednolite, gładkie, sprężyste. Stolnicę podsypujemy mąką , rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy pierogi. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, zlepiamy boki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy pierożek oprószamy mąką, smażymy na rumiany kolor.
Podajemy gorące z pikantnymi gorącymi sosami oraz delikatną w smaku surówką.

Zapiekanka